Objavljeno

Što na nebu sja visoko – sunce

skijanje

Skijanje i skijaško prigovaranje

Nikad nisam bio lik kojega je palilo skijanje i zimovanje. Ako Michael Schumacher, ekspert za vožnju nije maher za skijanje, ne želim si ni davati nadu da je vrijeme da se okušam u novoj disciplini. Možda mi nema smisla paralela sa Schumacherom, no možda nema ni ona s Christopher Reevom i jahanjem. F*** it, ali ako Supermen može letjeti, poražavati sve zlikovce svemira, probijati zgrade, šibati laser iz očiju, kako onda padne s konja i ostane nepokretan cijeli život? Ukratko, skijanje me ne privlači. Dok ovo pišem mogu osjetiti kako moja koljena i gležnjevi si daju petice.

Zaštita od morskih pasova

Ja sam sebi određujem gdje je sigurno plivati, a gdje nije. Imam par pravila što se tiče plivanja. Broj jedan, ako postaje crno ispod mene, znači da dolazi ona ogavna morska travuljaga, ergo, znači da nemam što tamo raditi. Drugo pravilo je pravilo zadnjeg kupača. Uvijek, u svakome trenutku, mora postojati barem jedna osoba ispred mene.  Mogu bit nasred oceana, ali ako je netko malo dalje od mene, ja sam siguran čovjek. Osim ako je Michael Phelps osoba ispred mene. Tada pravilo pada u vodu, i izjeda je morski pas. Siguran sam da Michael Phelps ne zna voziti pedalinu i da bi polomio noge u pokušaju. Šta’š, Christopher Reeve sindrom. Pravilo broj 3 bi bilo da se ne ideš kupati s osobom koja u tome trenutku ima mengele. To navodno privlači morske pse, kao što miris krvi od mengelea privlači medvjede.

davidbowa

Mali savjet za velike ljude

Nemojte kao i ja sve godine “”slučajno”” pogledati ‘Ralje’ koje se baš slučajno, baš prije mog odlaska na more vrte na TV-u. To je kao da idete negdje avionom i da namjerno gledate sve filmove s avionskim katastrofama. ‘Alive’ definitivno ne, no ‘Airplane’ apsolutno preporučujem. Isto tako, ako idete na večeru kod nekog kanibala, nemojte gledat ‘Kad jaganjci utihnu’, ‘Hannibala’ itd. Ubije cijelu atmosferu, a i spojlate si i jelovnik i film.

horvat

Tomo Horvatinčić je ubio petero ljudi, a baš pored Primoštena je jahtom naletio na dvoje Talijana. Naišao sam nedavno na njegov iskaz u novinama gdje tvrdi: “U šoku sam! Otkazao mi je upravljački sustav i nisam uspio izbjeći nesreću .” Poslije se izvukao jer je rekao da je pao i ničega se ne može sjetiti. Famozna ‘Sinkopa’ obrana. Podsjeća malo na Chewbacca defense. Čak kruži priča da je Tomo jedne subote ujutro čekao prijatelja da ga pokupi, a kako je stajao pored kanti za smeće su ga smetlari pokupili zajedno sa smećem. Teže smeće od čovjeka.

Školjkaška mafija

Kao klinjo sam izranjao i hvatao školjke, ali ih nikada nisam prodavao, barem se ne sjećam da jesam. No uvijek sam cijenio trud klinaca koji su na kutijama prodavali školjčad. Uviejk je cijena bila kunu-dvije. Sjećam se da su klinci u jednom brodskom naselju na kutiji ispred zgrade prodavali kamenje. Jedan genijalac se diferencirao od konkurencije te je prodao i komadiće cigala. Vjerujem da mali sada veliki milijunaš. Prodavao je cigle, a vi’d ga sad.

I tako šetam Primoštenom i u mračnoj ulici naletim na klinca koji na kutiji prodaje školjke. Rekoh sam si, moram malom poduzetniku pomoći. Možda prvo savjetom. Pomislih, ne možeš doći u najmračniju ulicu i tamo prodavati. Veća je potražnja u centru. Tam je šušur i žiža zbivanja. Lokacija, lokacija, lokacija. Mislim, neke osnove ekonomije su u igri. No neću pljuvati po malom, samo ću kupiti školjku-dvije.

Malo gooovno mi je naplatio 25 kn za dvije školjke. Prstace bi manje platio. Dvije identične školjke, jedna je 10, dok je druga 15 kn. Kako? Klošar mali nije ni kartice primao. Pusti rast cijene benzina, cijena školjaka narasla za 500%.

Epidemija mladih školjkaških švercera

Sutradan sam bio znatiželjan te sam promotrio i “”štandove”” mlađahne konkurencije. Klinci doslovno kupuju na pravim štandovima vrećicu punu školjaka (vrećica s desetak školjaka je 25kn) i preprodaju svaku pojedinačno za 20-ak kn. Teški điberluk malih đibera. Gdje je nestalo ono kad sam uloviš, sam nešto nacrtaš, izrezbariš, i potom prodaješ svojih ruku djelo. Klinci švercaju, preprodaju školjke koje nisu vidjele Jadranskog mora (neke fensi lakirane roza školjke), a još povrh svega, imaju odrasle osobe pored sebe koje nadgledaju cijelu operaciju.

Možda su to njihovi roditelji koji nikada, kao ja, nisu prodavali školjke i sada žale za time te preko svoje nejači ostvaruju svoje želje. Iskreno, i ja poželim dan-danas prodavati školjke, no mislim da bi me čudno gledali kako skotam kao Slav nad kutijom, s bradom, škembom i 30+ godina i razvaljujem prodaju školjaka.

sasasa

S druge strane, možda su to pored klinaca i njihovi poslodavci. Možda je i child labour u igri. De ti znaj. To čak zvuči kao odličan poduzetnički inkubator. Klinci imaju prodavačke mentore, uče o najboljoj lokaciji socijalnih im štandova, gdje displayaju koje školjke (npr. Petrova uha uvijek ispred Jakobovih kapica), zašto je bitno što siromašnije obući pri prodaji školjaka itd. Šuška se da djeca koja ne ispune mjesečne prodajne targete misteriozno nestanu. Možda zvuči strašno, no mora i poslodavac od nečega živjeti. Svakako pozdravljam ideju. Divno.

Srdačan pozzič